BİYOSERAMİK TÜRLERİ

BİYOSERAMİK TÜRLERİ

BİYOSERAMİK TÜRLERİ

IMPLANT-DOKU CEVABINA VE DOKU BAĞLANMASINA GÖRE

Biyoseramik türleri, doku cevabına göre 4 farklı türe ayrılır. Ayrıca implantasyona bağlı doku etkileşimine göre de dört farklı kategoride değerlendirilebilir.

IMPLANT TİPİ-DOKU CEVABI;

1-) Materyal toksik ise çevre doku ölür.

2-) Materyal toksik değilse ve biyolojik olarak inaktif ise (neredeyse inert), değişken kalınlıkta fibröz bir doku oluşur.

3-) Materyal toksik değilse ve biyolojik olarak aktifse (biyoaktif), bir arayüzey bağı oluşur.

4-) Materyal toksik değilse ve çözülürse, çevre doku onun yerini alır.

 

BİYOSERAMİKLERİN DOKU ETKİLEŞİMLERİNE BAĞLI SINIFLANDIRILMASI;

  1. İmplant materyalini cementlemek veya kemik defektine baskı yoluyla cementlemek için kullanılan, yoğun, gözeneksiz, neredeyse inert seramikler (“morfolojik fiksasyon” olarak adlandırılır).

ÖRNEĞİN; Al2O3 (tek kristal ve polikristalin)

  1. Kemiği malzemeye mekanik olarak bağlayan kemik büyümesinin meydana gelmesini sağlayan gözenekli inert implantlar (“biyolojik fiksasyon” olarak adlandırılır).

ÖRNEĞİN; Al2O3 (polikristalin), Hidroksiapatit kaplı gözenekli metaller

  1. Kemikle kimyasal bağ yoluyla doğrudan bağlanan, yoğun, gözeneksiz yüzey reaktif seramikler, camlar ve cam seramikler (“biyoaktif fiksasyon” olarak adlandırılır).

ÖRNEĞİN; Biyoaktif camlar, Biyoaktif cam seramikler

  1. Yavaş yavaş kemik ile yer değiştirecek şekilde tasarlanmış, yoğun, gözeneksiz (veya gözenekli) emilebilir seramikler.

ÖRNEĞİN; Kalsiyum sülfat (Plaster of Paris), Trikalsiyum fosfat, Kalsiyum-fosfat tuzları

REFERANS: B. D. Ratner, A. S. Hoffman, F. J. Schoen, and J. E. Lemons, “Biomaterials science: an introduction to materials in medicine”, Elsevier, ISBN: 978-0-12-374626-9, 2004.