BİYOAKTİF CAMLAR VE GEN AKTİVASYONU

BİYOAKTİF CAMLAR VE GEN AKTİVASYONU

BİYOAKTİF CAMLAR VE GEN AKTİVASYONU

Biyoaktif camın kontrollü çözünmesi, ara yüzey çözeltisi yoluyla hücrelere gereken biyolojik olarak aktif iyonların kritik konsantrasyonunun sağlanmasını ve böylece özellikle osteoblast gen aktivasyonun gerçekleşmesini destekler. Yukarı düzenlenen ve / veya aktive edilen gen aileleri aşağıdaki Tablo’ da gösterilmektedir. Örneğin, yukarı regüle edilmiş genler, IGF-bağlanma proteinleri ve IGF-II’yi bağlayıcı proteinlerinden ayıran proteazlar ile birlikte nükleer transkripsiyon faktörlerini ve güçlü büyüme faktörlerini, özellikle IGFII’yi kodlar. Diğer bir yandan, niceliksel gerçek zamanlı PCR analizi ile gerçekleştirilen bazı çalışmalar, IGF-II mRNA’nın yukarı regülasyonunun gözlemlenmesine bağlı büyüme faktörlerinin biyolojik olarak aktif bir durumda olduğunu göstermektedir. Ayrıca, hücre dışı matris bileşenlerinin transkripsiyonunun benzer biyoaktif indüksiyonu ve bunların salgılanmasına bağlı mineralize bir matriksin kendi kendini organize etmesi, kemik nodüllerinin hızlı oluşumu ve büyümesini ve olgun osteosit fenotipinin farklılaşmasını sağlamaktadır.

 

Biyoaktif Camların İyonik Çözünme Ürünleri Tarafından Aktive Edilmiş veya Arttırılmış İnsan Osteoblastlarında Bulunan Gen Aileleri

1 Transkripsiyon Faktörleri ve Hücre Döngüsü Düzenleyicileri
2 DNA Sentezi, Onarımı ve Rekombinasyonu
3 Apoptoz Düzenleyiciler
4 Büyüme Faktörleri ve Sitokinler
5 Hücre Yüzey Antijenleri ve Reseptörler
6 Sinyal İletim Molekülleri
7 Hücre Dışı Matris Bileşikleri

 

REFERANS: B. D. Ratner, A. S. Hoffman, F. J. Schoen, and J. E. Lemons, “Biomaterials science: an introduction to materials in medicine”, Elsevier, ISBN: 978-0-12-374626-9, 2004.